Jakie szkło zastosować nad blat kuchenny?

art2

art3

Podczas urządzania kuchni, wymiany szafek czy drobnego remontu przychodzi moment na decyzję: co ma się znaleźć na ścianie pomiędzy blatem a górnymi szafkami? Jeśli kafelki wydają Ci się zbyt banalne - szkło może być materiałem, który Cię urzeknie. Ale jakie szkło zastosować? Czy można je położyć w pobliżu płyty indukcyjnej? A co, jeśli gotujemy na gazie? Oto kilka wskazówek przydatnych przed podjęciem decyzji:

HARTOWANE czy ZWYKŁE?

Każdy fachowiec od razu powie, że hartowane... Jednak jest to odpowiedź w stylu "Aston Martin czy Volkswagen? - Oczywiście, że Aston Martin!" A zatem, szkło hartowane, co do zasady jest oczywiście lepsze - ale jest to też droższe i nie zawsze konieczne rozwiązanie.

Co daje szkło hartowane?

1. Wytrzymałość mechaniczna - hartowanie poprawia wytrzymałość szkła do 7 razy. Na tafli hartowanego szkła o grubości 4mm podpartej z dwóch stron możemy postawić pulchnego faceta i poza ugięciem nic nie powinno się stać.

2. Bezpieczeństwo - W razie stłuczenia tafla rozpada się na drobne, nieostre kryształki - łatwo posprzątać nie tracąc krwi i kończyn ;]

3. Wytrzymałość termiczna - zero problemów do 200 stopni C.

Jeśli obawiasz się stukających o szkło garnków, lubisz rzucać talerzami lub posiadasz kuchenkę gazową z palnikami blisko ściany - szkło hartowane to produkt dla Ciebie! Pamiętaj jednak, że będzie drożej.

Hartowanie jest obróbką końcową. Po tym procesie w szkle nie można wiercic otworów ani go ciąć. Z tego powodu nie można skorzystać z gotowych lakierowanych tafli szklanych takich jak lacobel. Wynikiem tego każdy element procesu wytwarzania gotowej tafli (wycinanie, otworowanie, szlifowanie, hartowanie, lakierowanie) jest traktowany indywidualnie (a nie taśmowo) i przez to nieco droższy. Nie należy się tym jednak zbytnio zniechęcać, ponieważ w efekcie powstały produkt jest znacznie trwalszy od swoich niehartowanych odpowiedników.

Co można zrobić na hartowanym szkle?

Zasadniczo wszystko. Można zahartować szkła barwione w masie (grafitowe, brązowe), matowione (satynowe) i bezbarwne. Jeśli chcesz, aby twoje szkło było w jednolitym kolorze, można je polakierować. Niektórzy do nadania jednolitej barwy stosują folie samoprzylepne, jednak doświadczenie pokazuje, że takie rozwiązanie może nie wytrzymać próby temperatury przy gotowaniu. Na swojej tafli możesz umieścić piaskowany motyw geometryczny lub, bardzo popularny ostatnio, nadruk!

Jeśli marzy Ci się nadruk, możesz skorzystać z gotowych wzorów lub wymyślić coś swojego - oryginalnego. Ja zawsze sugeruję swoim klientom przejrzenie fotografii z wakacji. Zrobione przez siebie, fajne zdjęcie dodaje każdemu wnętrzu sentymentu i indywidualnego charakteru. Jedyne o czym trzeba pamiętać, to odpowiednia rozdzielczość fotografii lub grafiki. Jeśli masz na ścianie gniazdka, bez obaw możesz je umieścić na hartowanej tafli szkła.

 

Szkła niehartowane - lacobele i tym podobne...

Zwykle występują w taflach 160x255cm, z których wycinamy mniejsze tafle.

Lacobel - szkło lakierowane. Jednolity kolor połozony z jednej strony tafli.
Lacomat - szkło lakierowane tak, aby przypominało szkło matowe.
Metalac - szkło lakierowane lakierem metalizowanym.
Matelac - szkło lakierowane na tafli matowej - powstaje efekt zabarwionej satynowej powierzchni.
Szkło zbrojone - szkło z wtopioną metalową siatką, dla miłośników designu industrialnego.

Główną przewagą szkieł niehartowanych nad hartowanymi jest ich niska cena. Odbywa się to jednak kosztem wytrzymałości i powoduje pewne ograniczenia - np. firmy niechętnie drukują na nich grafiki w obawie przed pęknięciem, zdarzają się pęknięcia spowodowane lokalnym rozgrzaniem, wszelkie otwory (w szczególności pod gniazdka) znacznie osłabiają wytrzymalość tafli i bywają ogniskiem pęknięć.

Kiedy zatem stosować szkło niehartowane? Jeśli wychodzisz z założenia, że tafla nie będzie często narażona na uderzenia i nie przewidujesz w niej gniazdek elektrycznych. Odradzam stosowanie takiego szkła w pobliżu kuchenki gazowej (przy kuchni indukcyjnej nie odnotowalem komplikacji). I ważna uwaga odnośnie szkła zbrojonego - fajne, ale nie blisko gotowania - metal ma większą rozszerzalność cieplną od szkła i nagrzany łatwo powoduje peknięcie tafli.

WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE I MONTAŻOWE

1. Szkła nieprzezierne klei się bezpośrednio do ściany (wszystkie szkła lakierowane, zadrukowane).
2. Szkła transparentne montuje się punktowo na śrubach lub w listwach montażowych.
3. Szkła transparentne są narażone na powstawanie zacieków od strony ściany powstałych od gotowania lub mycia (w nieprzeziernych zacieki są niewidoczne). Należy o tym pamiętać decydując się na taki rodzaj szkła. Warto aby było łatwe w demontażu.
4. Jeśli występuje łączenie dwóch nieprzeziernych tafli szkła należy pozostawić między nimi niewielką przerwę (0,5-1mm) aby zapobiec szczerbieniu.
5. Jeśli kolor ściany jest inny niż szyby, na łączeniu będzie widać ścianę - nie tylko przez szparę na wprost, ale przede wszystkim pod kątem, przez grubość szkła. Przy oświetleniu z góry efekt może być paskudny. Warto w trakcie montażu przemalować ścianę pod łączeniem na kolor szkła.
6. KAŻDE szkło da się potłuc. Chociaż cała duża tafla bez łączeń wygląda super. Z ekonomicznego punktu widzenia lepiej jest taflę podzielić - gdy się stłucze jest mniej do wymiany (ale możemy nie trafić idealnie w kolor). Decyzja "ekonomia czy estetyka" zawsze jest indywidualną decyzją kllienta.